Vaarbewijs halen?

Verkeersschool Wesseldijk heeft een breed aanbod en blijft uitbreiden! Naast rijbewijzen en logistieke diploma’s, certificaten en papieren, is het ook mogelijk om uw klein vaarbewijs bij Verkeersschool Wesseldijk te halen. Een vaarbewijs is niet altijd verplicht. Kleine recreatiebootjes mogen zonder vaardigheidsbewijs bestuurd worden. Men dient echter een vaardigheidsbewijs te kunnen tonen, wanneer men een boot wil besturen die langer is dan vijftien meter of een snelheid heeft van meer dan twintig kilometer per uur.

Voor wie is het vaarbewijs?

Vanaf de leeftijd veertien jaar mag examen worden gedaan voor het vaarbewijs. Het vaarbewijs is van kracht vanaf achttien jaar.

Welk vaarbewijs voor welke boot?

*Vaarbewijs 1 (VB1)*
Er zijn bepaalde leeftijdsgrenzen verbonden aan de verschillende vaartuigen.
Wanneer een boot korter is dan zeven meter, gelden er geen restricties. Boten tussen de zeven en vijftien meter mogen vanaf zestienjarige leeftijd worden bestuurd. VB1 is verplicht voor het varen van boten met een lengte van vijftien meter of meer, of die harder dan twintig kilometer per uur kunnen varen. En wanneer men wil varen op kanalen en kleine meren is tevens het kleine vaarbewijs nodig.
De minimumleeftijd is achttien jaar. Voor het besturen van motorboten geldt dat je dit al vanaf je twaalfde mag, mits het motortje niet harder kan dan dertien kilometer per uur. Kan een motorbootje tot twintig kilometer, dan moet de kapitein zestien jaar of ouder zijn. Voor boven de twintig kilometer geldt ook hier dat men minimaal achttien jaar moet zijn en in het bezit van vaarbewijs 1.

*Vaarbewijs 2 (VB2)*
Met vaarbewijs 1 mag de kapitein niet op alle binnenwateren varen. Drukke vaarwegen als het IJsselmeer, het Markermeer en het Waddenzee-gebied vereisen dat de kapitein geslaagd is voor een aanvullende cursus en dus in het bezit is van klein vaarbewijs deel 2 (VB2).

Wat

Vaarbewijs 1 is vrij eenvoudig te halen. Tijdens de eendaagse cursus leert men theorie over het weer, vaarregels, veiligheid en techniek. Men legt een daarna theorie-examen af en bij een voldoende resultaat mogen deze personen direct het water op. Vaarbewijs 2 kent zowel een theorie- als praktijkexamen en gaat vanzelfsprekend dieper in op navigatie, verkeersregels, weersomstandigheden en andere aanverwante zaken.

Vragen

Hebt u vragen? Bel gerust onze klantenservice: 024 377 0666.

Tarieven

Avondcursus vaarbewijs 1, inclusief leermiddelen € 125,-
De genoemde prijzen hierboven zijn exclusief 21% btw.