Vaarbewijs

Je vaarbewijs 1 of 2 haal je binnen een dag bij Verkeersschool Wesseldijk. Wij zijn de grootste opleider voor alle soorten vervoer. Onze instructeurs zijn ervaren en enthousiast en wij bieden de beste prijzen en aantrekkelijke pakketten. Met ons ruime cursusaanbod is er altijd wel iets bij jou in de buurt.

Je hebt een vaarbewijs nodig wanneer je boot langer is dan 15 meter of sneller dan 20 km/u. Bij Verkeersschool Wesseldijk haal je je vaarbewijs 1 of 2 in een dag.

Wil je meer weten?

Vraag het ons gerust.

Vraag meer informatie aan
Vaarbewijs 1 of 2 halen

Meer informatie over

Voor wie.

Een vaarbewijs is niet altijd verplicht. Kleine recreatiebootjes mogen bijvoorbeeld zonder vaardigheidsbewijs worden bestuurd . Wil een boot besturen van meer dan vijftien meter of met een snelheid van meer dan twintig kilometer per uur? Dan is het klein vaarbewijs wel nodig. Dat diploma bestaat in twee varianten: VB 1 en VB2. Je vaarbevoegdheid gaat in vanaf 18 jaar, maar je mag al vanaf 14 jaar examen doen.

Welk vaarbewijs voor welke boot.

Voor bootjes korter dan 15 meter (en langzamer dan 20 km/u) is geen vaardiploma nodig. Maar er gelden wel bepaalde leeftijdsgrenzen.

VAARBEWIJS 1

Soort bootLeeftijdVaarbewijs
Bootjes zonder motor en korter dan 7 mniet nodig
Open motorbootjes zonder motor en korter dan 7 meter, max 13 km/u12 jaarniet nodig
Motorboot en zeilboot, korter dan 15 meter, max 20 km/u16 jaarniet nodig
Alle boten langer dan 15 meter of sneller dan 20 km/u18 jaarVB1

Hoewel het vaarbewijs pas van kracht wordt op het moment dat je 18 jaar bent, raden we jonge klanten aan om al eerder examen te doen. Het examen wordt elk jaar lastiger, en bovendien kun je dan straks met 18 jaar meteen het water op.

VAARBEWIJS 2

Vaarbewijs 2 is een aanvulling op vaarbewijs 1. Met vaarbewijs 1 mag de kapitein namelijk niet op alle binnenwateren varen. Drukke vaarwegen zoals het IJsselmeer, het Markermeer en het Waddenzee-gebied vereisen dat de kapitein in het bezit is van vaarbewijs 2.

Hoe kun je je vaarbewijs halen?

Hoe je je vaarbewijs kunt halen, hangt af van het soort. Hieronder hebben we het uiteengezet voor je.

Vaarbewijs 1

Als eerste schrijf je je in voor onze eendaagse cursus. Tijdens deze cursus leren we je van alles over het weer, over vaarregels, veiligheid en over techniek. Hierna kun je theorie-examen doen op één van de locaties van Vamex. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Ben je geslaagd? Dan mag je daarna direct het water op.

Vaarbewijs 2

Ook hiervoor schrijf je je in voor onze eendaagse cursus. Tijdens deze cursus leren we je van alles over het weer, over vaarregels, veiligheid en over techniek. Hierna kun je theorie-examen doen op één van de locaties van Vamex. Het examen bestaat uit 23 meerkeuzevragen. Ben je geslaagd? Dan mag je vervolgens direct het water op.

Je kunt examen VB1 en VB2 apart of tegelijk doen.

Totaal

Vaarbewijs 1
  • Cursus
  • Leermiddelen
“Super fijne rijschool met hele goede begeleiding. Heel veel geleerd en beide keren direct geslaagd (C en CE). Bedankt, Sandy en Bart.”
Marlies
“Ik heb bij Wesseldijk mijn C en CE rijbewijs gehaald. Goede begeleiding en goed materiaal om mee te rijden!”
Thijs