Aanbieding

Cursus vaarbewijs 1

  • cursus
  • leermiddelen
€ 125,-

Vaarbewijs halen binnen één dag?

Ga je het water op met je boot? Dan heb je een vaarbewijs nodig wanneer je boot langer is dan 15 meter, of sneller dan 20 km/u. Bij Verkeersschool Wesseldijk kun je al binnen één dag je klein vaarbewijs halen.

Waarom Verkeersschool Wesseldijk?

  • De grootste opleider voor alle soorten vervoer
  • Altijd de beste prijzen en aantrekkelijke pakketten
  • Enthousiaste en ervaren instructeurs
  • Nieuwste voertuigen
  • Frequent cursusaanbod bij jou in de buurt

Voor wie is het vaarbewijs?

Een vaarbewijs is niet altijd verplicht. Kleine recreatiebootjes mogen bijvoorbeeld gewoon zonder vaardigheidsbewijs bestuurd worden. Wil een boot besturen van meer dan vijftien meter of met een snelheid van meer dan twintig kilometer per uur? Dan is het klein vaarbewijs wel nodig. Dat diploma bestaat in twee varianten, VB 1 en VB2. Je vaarbevoegdheid gaat in vanaf 18 jaar, maar je mag al vanaf 14 jaar examen doen.

Welk vaarbewijs voor welke boot?

Vaarbewijs 1 (VB1)

Voor bootjes korter dan 15 meter (en langzamer dan 20 km/u) is geen vaardiploma nodig. Maar er gelden wel bepaalde leeftijdsgrenzen:

Soort bootMinimumleeftijdVaarbewijs
Bootjes zonder motor en korter dan 7 mNiet nodig
Open motorbootjes zonder motor en korter dan 7 m, max 13 km/u12 jaarNiet nodig
Motorboot en zeilboot, korter dan 15 m, max 20 km/u16 jaarNiet nodig
Alle boten langer dan 15 m of sneller dan 20 km/u18 jaarVB1

Hoewel het vaarbewijs pas van kracht wordt op het moment dat je 18 jaar bent, raden we jonge klanten aan om al eerder examen te doen. Het examen wordt elk jaar lastiger, en bovendien kun je dan straks met 18 jaar meteen het water op.

Vaarbewijs 2 (VB2)

VB2 is een aanvulling op VB1. Met vaarbewijs 1 mag de kapitein namelijk niet op alle binnenwateren varen. Drukke vaarwegen zoals het IJsselmeer, het Markermeer en het Waddenzee-gebied vereisen dat de kapitein in het bezit is van deel 2 (VB2).

Hoe kun je je vaarbewijs halen?

VB 1

1 Schrijf je in voor onze eendaagse cursus

Tijdens deze cursus leren we je van alles over het weer, over vaarregels, veiligheid en over techniek.

2 Doe theorie-examen

Examen kun je doen op één van de locaties van Vamex, de organisatie die voorlopig nog de vaarbewijsexamens mag afnemen (vanaf 2010 zal het CBR die taak overnemen). Dat kan vijf dagen per week, en een keer in de maand ook op zaterdag. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Ben je geslaagd? Dan mag je daarna direct het water op.

VB 2

1 Schrijf je in voor onze eendaagse cursus

Tijdens deze cursus gaan we dieper in op navigatie, verkeersregels, weersomstandigheden en andere aanverwante zaken.

2 Doe theorie-examen

Examen kun je doen op één van de locaties van Vamex, de organisatie die voorlopig nog de vaarbewijsexamens mag afnemen (vanaf 2010 zal het CBR die taak overnemen). Dat kan vijf dagen per week, en een keer in de maand ook op zaterdag. Het examen bestaat uit 23 meerkeuzevragen. Ben je geslaagd? Dan mag je vervolgens direct het water op. Je kunt examen VB1 en VB2 apart of tegelijk doen.

Schrijf je nu in voor onze cursus vaarbewijs halen

Zo snel mogelijk je vaarbevoegdheid halen? Bekijk onze cursusdata of meld je meteen aan via de knop hiernaast. Heb je nog vragen of wil je meer weten over onze vaarbewijscursussen? Bel gerust onze klantenservice: 024 377 0666.