Tractorrijbewijs T halen?

Iedereen die op de openbare weg een tractor/trekker, land- en bosbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (met aan de voorkant een breedte van meer dan 1.30 meter) bestuurt, moet vanaf 1 juli 2015 in het bezit zijn van het T-rijbewijs. De redenen van invoering zijn onder meer dat er relatief veel ongelukken met tractoren en landbouwvoertuigen gebeuren, dat dit de laatste gemotoriseerde categorie was die geen rijbewijsverplichting had en dat men in bijna alle andere Europese landen al een T-rijbewijs dient te hebben.

Voor wie is het tractorrijbewijs

Wanneer je vóór 1 juli 2015 je B-rijbewijs niet hebt (of je trekker certificaat) en je wilt tractor, land- en bosbouwtrekker of een motorrijtuig met beperkte snelheid gaan rijden met aan de voorkant een breedte van meer dan 1.30 meter.

Opleiding/spoedopleiding

Bij Verkeersschool Wesseldijk geven wij rijles in een gloednieuwe New Holland tractor welke word aangedreven door een automatische versnellingsbak ( foto volgt ) waardoor deze tractor uitermate geschikt is om het trekker rijbewijs mee te halen. U kunt bij ons terecht voor een reguliere of een spoedopleiding maar wij verzorgen bijvoorbeeld ook rijtesten bij het CCV.

Uitgezonderd

Wanneer je al vóór de invoerdatum in het bezit bent van rijbewijs B en/of C, heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt het trekker rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Jongeren van zestien en zeventien jaar die al een trekker certificaat (Certificaat voor vakbekwaamheid) hebben, kunnen tot 1 juli 2016 het certificaat omwisselen voor het T-rijbewijs. Ze dienen wel een ‘eigen verklaring’ mee te nemen. Op basis hiervan beoordeelt het CBR of iemand, volgens de wettelijke regels, geestelijk en lichamelijk gezond genoeg is om te rijden. Het invulformulier voor de Eigen verklaring is verkrijgbaar bij de gemeente of via deze link. (Wanneer je ook in het bezit bent van een geldig B-rijbewijs of C-rijbewijs, hoef je het trekker certificaat niet in te wisselen voor het T-rijbewijs.)

Een T-rijbewijs is ook niet nodig wanneer:

  • Je een voertuig rijdt dat inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder is dan 1.30 meter en wordt gebruikt voor maaien, hondenpoep opruimen, onkruid bestrijden, gladheid bestrijden, vegen of het ruimen van sneeuw. Er mag geen mogelijkheid zijn om met deze voertuigen een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
  • Een heftruck bestuurt die niet breder is dan 1.30 meter, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, in de omgeving van een magazijn. Voor deze categorie zijn heftruckcertificaten van toepassing, zie onze heftruckcertificaat-website.

Wat

Je moet een theorie- en praktijkexamen succesvol afleggen om het tractorrijbewijs te verkrijgen. Het examen wordt afgenomen door het CBR.

Vragen over het tractorrijbewijs

Heb je vragen? Bel gerust onze klantenservice: 024 377 0666