Verkeersschool Wesseldijk
20 augustus 2020

Wat je moet weten over Code 95

Code 95, misschien heb je er al wel eens wat over gehoord. Vooral vrachtwagen- en buschauffeurs hebben te maken met code 95. Voor vrachtwagen- en buschauffeurs die beroepsmatig op een vrachtauto en/of bus willen rijden moeten is het verplicht om dit te halen. Maar hierover is nog best wat onduidelijkheid. Want wat is het nou precies en wanneer heb je het nodig?

Wat is code 95 en wanneer heb je dit nodig?

Code 95 is een aanduiding dat achter een voertuigcategorie op een rijbewijs staat. Dit geeft aan dat een bestuurder vakbekwaam is en dus beroepsmatig mag rijden. Hoe je code 95 kan halen ligt eraan of je een nieuwe chauffeur bent of al langer een C rijbewijs hebt. Nieuwe chauffeurs die hun C rijbewijs halen volgens de nieuwe regels, hebben een basiskwalificatie. Met deze basiskwalificatie zijn zij direct in bezit van code 95. Heb je je C rijbewijs voor 10-09-2009 gehaald? Dan kan je code 95 behalen door het volgen van nascholing, deze nascholing moet 35 uur zijn waarvan 7 uur praktijkuren moeten zijn. In dit geval hoef je geen basiskwalificatie te halen. 

Heb je meer nascholingsuren gevolgd dan de verplichte 35 uur? Dan vervallen deze extra uren. Het is namelijk niet mogelijk om ze op te sparen tot de volgende nascholings- periode. Ook is het niet mogelijk om vooraf deze uren te sparen. Wel kun je vijf jaar voor de einddatum van je code 95 al beginnen met de nascholing. 

Omdat code 95 maar 5 jaar geldig is moeten chauffeurs elke 5 jaar verplicht nascholing volgen om hun code 95 geldig te houden, anders mogen zij niet meer beroepsmatig rijden. Dit geldt ook voor nieuwe chauffeurs. 

Op de website van het CBR kun je meer informatie vinden. 

code 95

Waar kan je nascholing doen?

Nascholing voor code 95 kan gevolgd worden bij opleiders die de nascholingscursus door het CBR heeft laten certificeren. Maar er zijn vrij veel opleiders waar je dit kan doen, zo zit er altijd wel een opleider bij jou in de buurt met een aanbod dat bij jou aansluit. Zo heeft Logistiek Opleidingscentrum Wesseldijk een breed aanbod aan cursussen voor de nascholing waar je keuze uit kunt maken. Cursussen voor de nascholing worden hier wekelijks gegeven. Hiermee zijn zij dé specialist in nascholing binnen Gelderland. 

Daarnaast kunnen zij ook andere zaken voor je regelen. Zo kunnen ze je de nodige subsidies en administratie uit handen nemen. 

Code 95 behaald, wat nu?

Wanneer je de nascholingsuren hebt gevolgd, stuurt het CBR automatisch een Verklaring van nascholing (VVN) naar de RDW. Hier ontvang je per mail een bericht van. Daarom is het belangrijk dat je bij het aanmelden van een nascholingscursus je je huidige e-mailadres opgeeft. Op de website van het CBR kan je zien hoeveel nascholingsuren er op je naam geregistreerd staan, dit doe je door bij het CBR in te loggen met je DigiD

Na het volgen van de verplichte 35 uur nascholing kan je code 95 op je rijbewijs krijgen. Bij de gemeente kun je de code 95 op het rijbewijs laten verlengen met vijf jaar. Vaak loopt de geldigheidsdatum van het rijbewijs en de code 95 niet gelijk. Afhankelijk van de geldigheidsdatum van het rijbewijs kan je je rijbewijs verlengen of vernieuwen. Bij vernieuwing zal de geldigheidsdatum van het rijbewijs gelijk blijven, hiervoor is ook geen medische keuring nodig. Verleng je je rijbewijs? Dan krijgt deze een nieuwe geldigheidsdatum van vijf jaar. Hiervoor is wel een medische keuring nodig. Bekijk het complete aanbod maar eens op deze website. 

 

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
code 95 behalen
“Er was geen wachtlijst, dus ik kon gelijk terecht voor mijn eerste rijles.”
Julia
“Wesseldijk is een top rijschool. In ben in één keer geslaagd voor mijn C rijbewijs.”
Geert