Verkeersschool Wesseldijk
22 september 2020

Medische keuring rijbewijs

Om veilig auto te kunnen rijden en aan het verkeer deel te nemen moet je lichamelijk en geestelijk goed gezond zijn. Daarom vul je bij of via het CBR een formulier in met vragen over je gezondheid. Afhankelijk van deze eigen gezondheidsverklaring bepaalt het CBR of je rijgeschikt bent. Het is ook heel goed mogelijk dat het CBR het nodig acht om nog een aanvullende medische keuring te laten doen of dat het CBR nog eventueel een extra rijtest wil afnemen.

Wanneer is een medische keuring rijbewijs nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom een medische keuring rijbewijs nodig kan zijn. Om een duidelijk en helder beeld te geven in welke situatie of op welk moment dit nodig is gaan we een aantal van die situaties op een rijtje zetten.

Een rijexamen

We hebben het net al even kort gehad over het invullen van een eigen gezondheidsverklaring. Op dit formulier staan een aantal vragen omtrent je gezondheid. Uiteraard krijg je dit formulier ook voor een rijexamen. Naar aanleiding van de antwoorden die je op deze vragen hebt gegeven kan het nodig zijn dat er een medische keuring nodig is. De arts of specialist doet een medisch onderzoek en maakt een rapport. Afhankelijk daarvan bepaalt het CBR of je rijgeschikt bent en of je rijexamen mag doen.

Bij een groot rijbewijs C of D

Een medische keuring is ook nodig als je een rijbewijs C of D wil gaan aanvragen of als deze verlengd moet worden. Dit rijbewijs heb je nodig als je een bus of vrachtauto wilt besturen. Een bus en vrachtwagen zijn groot en zwaar, en ook betekent meestal ook dat je heel wat uren op de weg zit. Dat heeft zeker invloed op het risico omtrent de verkeersveiligheid. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn om dit soort voertuigen te mogen besturen. Dat is ook de reden dat er wat strengere en zwaardere eisen voor deze medische keuring gelden. Deze keuring laat je doen bij een arts waar je door het CBR naar toe wordt gestuurd.

Bij een leeftijd vanaf 75 jaar

Naarmate je ouder wordt is de kans ook groter dat je wat lichamelijke problemen krijgt. Dit kan uiteraard ook problemen geven met het besturen en rijden. Daarom is het In Nederland zo geregeld dat iedereen met een rijbewijs vanaf de leeftijd van 75 jaar en ouder een medische keuring moet laten doen. Deze keuring moet dan om de vijf jaar plaatsvinden. Daarbij moet vastgesteld worden en goed in de gaten worden gehouden hoe fit iemand nog is en of hij of zij als oudere bestuurder nog wel in staat is om op een veilige manier met een auto te rijden.

Zelf een medische keuring aanvragen of door verwijzing van de politie

Daarnaast zijn er nog twee belangrijke redenen waarom een medische keuring nodig kan zijn. De eerste is als je bijvoorbeeld door de politie aan de kant wordt gezet omdat je wat vreemd rijgedrag vertoont. Denk bijvoorbeeld aan een bestuurder die wat slingerend over de weg gaat of iets dergelijks. Op grond daarvan kan het nodig zijn om met behulp van een medische keuring rijbewijs te kijken of iemand nog wel in staat is om een voertuig te besturen.

De tweede reden is als er iets is veranderd in je gezondheid waardoor je twijfelt of je nog wel veilig een auto kan besturen of aan het verkeer deel kan nemen. Een goed voorbeeld daarvan is een man of vrouw die een beroerte heeft gehad en die daarvan wel goed opgeknapt is. Maar desondanks toch twijfelt of het besturen van een auto en veilig de weg opgaan wel mogelijk is. Een medische keuring rijbewijs en eventueel een aanvullende rijtest kan dan noodzakelijk zijn. In dit geval kan je een medische keuring rijbewijs zelf aanvragen.

Rijbewijs

Wat houdt een medische keuring rijbewijs precies in?

Om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen en een auto te besturen moeten je geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Een medische keuring wordt gedaan door een arts of specialist. Bij een medische keuring wordt onder andere gekeken naar de bloeddruk het gezichtsvermogen en of je je armen en benen goed kan bewegen en functioneren. De arts bekijkt en onderzoekt of je lichamelijk en geestelijk wel in staat bent om een auto te besturen. Dit medische onderzoek duurt ongeveer 15 minuten (+ 15 minuten voor het door de arts te maken formulier of rapport met de uitslag). Echter is het ook mogelijk dat een onderzoek wat langer duurt en dat het door een bepaalde specialist moet worden gedaan.

Een voorbeeld daarvan is iemand die last heeft van neurologische problemen. In dat geval moet een neuroloog de medische keuring rijbewijs doen. Omdat het medisch onderzoek dan wellicht iets uitgebreider is kan het ook wat extra tijd in beslag nemen. Het is ook heel goed mogelijk dat je het misschien niet helemaal eens bent met de uitslag van de medische keuring rijbewijs. Mocht je het niet eens zijn met de uitslag dan heb je altijd de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen of om opnieuw een medische keuring te laten doen bij een andere arts.

Wat zijn de specifieke kosten van een medische keuring rijbewijs?

Wat de exacte kosten zijn is vooraf een beetje lastig te bepalen. Een basis medische keuring rijbewijs begint bij een prijs van ongeveer 106,-. Een medisch onderzoek voor een keuring duurt ongeveer 15 minuten (+15 minuten voor het opmaken van het formulier of rapport met de uitslag). Maar als er wat uitgebreider onderzoek nodig is dan neemt dit ook wat meer tijd in beslag. Met die extra tijd komen er uiteraard ook wat meer kosten bij. Daarmee zal de uiteindelijke rekening van de medische keuring rijbewijs hoger uitvallen dan de basis van ongeveer 106 euro. Wil je wat meer weten kosten bij een medische keuring rijbewijs of wil je weten of je eigen arts de medische keuring rijbewijs mag doen? Dan kan je altijd even navraag doen of contact opnemen met het CBR.

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
“Vandaag in één keer geslaagd voor C. Dankzij ontzettend gemotiveerde instructeurs, Sandy en Jeroen. De rijschool is begaan en geeft juist die motivatie die zo goed werkt. Helemaal top!”
Arjan
“Wesseldijk is een top rijschool. In ben in één keer geslaagd voor mijn C rijbewijs.”
Geert