Verkeersschool Wesseldijk
15 oktober 2020

Hoeveel mensen mag ik vervoeren met een rijbewijs B?

Meer dan elf miljoen mensen in Nederland hebben een rijbewijs B. Dit rijbewijs is het meest populair omdat hiermee in een normale personenauto gereden mag worden. Toch hebben weinig mensen een idee wat nou precies wel mag en wat niet mag met dit Rijbewijs. Er zijn een aantal regels verbonden aan dit rijbewijs, waarvan jij op de hoogte moet zijn om hoge boetes voorkomen. Hoeveel mensen mag jij in de auto vervoeren? Hoe zwaar mag jouw auto zijn? Mag je wel of niet met een aanhanger rijden? In dit stuk geven wij jou antwoord op al deze vragen, zodat jij straks precies weet wat de regels van het rijbewijs B zijn en wat voor ander rijbewijs jij voor andere voertuigen nodig hebt.

Wat is het rijbewijs B?

Het rijbewijs B is het document wat laat zien dat jij in een auto mag rijden. Je krijgt het rijbewijs als jij aan kan tonen dat jij genoeg vaardigheden en kennis hebt om veilig te kunnen rijden in het verkeer. Om dit te bewijzen moet jij een theorie- en praktijkexamen afleggen wat georganiseerd wordt door het CBR. Als je voor deze examens slaagt, dan kan je bij jouw gemeente een rijbewijs aanvragen. Echter, wat zijn nou precies de regels van dit rijbewijs?

Hoeveel mensen mogen er in jouw auto meerijden?

Dit is een zeer belangrijke vraag, omdat jij moet kunnen bepalen als bestuurder hoeveel mensen er in jouw auto mee mogen rijden. Het antwoord is 8 exclusief jij als bestuurder. Je mag dus 8 mensen vervoeren in jouw auto onder dit rijbewijs. In de meeste personenauto’s kunnen ook niet meer mensen mee en dus heb je dan een bus nodig waarmee jij niet mag rijden als jij alleen een rijbewijs B hebt. Wil jij meer mensen kunnen vervoeren, dan heb jij een ander rijbewijs nodig, maar daar later over meer.

rijbewijs B

Hoe zwaar mag de auto zijn?

De auto mag maximaal 3500 kilo zijn inclusief eventuele aanhanger. Als jij een zwaardere auto wil besturen, dan moet jij eerst goed weten wat de gevolgen hiervan zijn voor het rijden. Daarom heeft het CBR hier een apart rijbewijs voor, namelijk het c rijbewijs. Dit rijbewijs hebben vooral vrachtwagenchauffeurs. Overigens mag de aanhanger zelf ook niet zwaarder dan 750 kilo zijn. Als jij twijfelt over het gewicht van jouw auto, kan je naar een weegpunt rijden. Als jij kan aantonen dat jij daar net heen rijdt, dan kan je geen boete krijgen, als jij een te zware auto hebt.

Wat zijn de voorwaarden om een rijbewijs B te krijgen

Zoals gezegd moet je twee examens afleggen. Pas wanneer jij deze twee examens hebt afgelegd en behaald en jij ouder bent dan 18 jaar, dan mag jij het rijbewijs aanvragen. Echter, sinds het opzetten van 2todrive, mogen jongeren ook al beginnen met het behalen van het rijbewijs. Je mag dan op je 17e al het rijbewijs halen, maar je moet dan wel onder begeleiding tot je 18e rijden. Deze begeleiders worden eerst goedgekeurd door het CBR.

Kan jij je rijbewijs B ook weer kwijtraken?

Helaas kan jij ook je rijbewijs kwijtraken. Gelukkig gaat dit niet zomaar en heb je hier zelf veel invloed op. Als jij meer dan 30 KM/u te hard rijdt en jij op heterdaad betrapt wordt, dan kan de rechter jouw rijbewijs vorderen. Dit kan dan bijvoorbeeld voor een jaar, waarna je ook weer cursus wellicht moet afleggen. Daarbij kan jij ook als jij ouder bent je rijbewijs verliezen als jij volgens de arts niet meer in staat bent om te rijden.

Welke kosten zijn verbonden aan het behalen van het rijbewijs B?

Gemiddeld betalen mensen ongeveer 2400 euro voor een rijbewijs B. Dit is echter wel gebaseerd op mensen die de examens vaker moeten doen. Op die manier komt het CBR op de onderstaande cijfers uit. Als je een goed tarief hebt voor de rijlessen en een goede rijschool, dan zal jij uiteindelijk veel minder hoeven te betalen.

De rijlessen

De rijlessen zijn natuurlijk de grootste kostenpost. Het CBR hanteert een gemiddelde prijs van 42,18 euro en telt gemiddeld 38,5 lesuren. Daarmee kom je uit op ruim 1600 euro. Met kortingspakketten en minder uren, kan jij natuurlijk goedkoper uitkomen.

De examens

Voor het theorie examen betaal jij 34,50. Als jij het examen niet haalt, moet je het opnieuw doen en weer dit bedrag betalen. Ook moet jij natuurlijk het praktijk examen doen. Hiervoor betaal jij 112,75. Als jij deze vaker moet doen kunnen de kosten dus snel oplopen. Je kunt ook een tussentijdse toets doen waarvoor jij ook 112,75 moet betalen.

Overige kosten

Tot slot moet jij nog aan een aantal overige kosten denken. Zo kan een gezondheidsverklaring ongeveer 35 euro kosten en moet jij een pasfoto klaar hebben liggen voor het aanvragen van het rijbewijs. Het rijbewijs zelf kost ongeveer 40 euro. Daarmee komen alle kosten dus samen op ongeveer 2000 euro, maar dat kan dus snel oplopen als jij meer lessen nodig hebt en meerdere malen de examens moet afleggen.

Wat zijn de andere mogelijke rijbewijzen?

Er zijn natuurlijk ook ander rijbewijzen. Wellicht wil jij meer dan 8 personen kunnen vervoeren of een zwaardere bus. Dan moet jij dus een ander rijbewijs aanvragen. We zullen hieronder niet zo diep ingaan op deze rijbewijzen als op die van B, maar we benoemen ze wel.

A rijbewijzen

Met een A rijbewijs kan je rijden op een motor. Je zult opnieuw een theorie- en praktijkexamen moeten afleggen en je moet minimaal 18 jaar oud zijn. Als je 18 bent, mag je een A1 aanvragen waarmee jij een vermogen mag hebben van 11 kW. Wanneer jij 20 bent, mag je een A2 aanvragen, waarmee jij nu een motor mag berijden van 35kW. Vanaf 21 kan jij een A rijbewijs aanvragen, waarbij het vermogen onbeperkt wordt. Vanaf 16 jaar kan je overigens een AM aanvragen, waarmee jij op een scooter, snorfiets, brommer of brommobiel mag rijden.

Andere B rijbewijzen

Als jij een zwaardere auto wil rijden of een auto met een zwaardere aanhangwagen, dan moet jij een BE rijbewijs halen. Hiermee mag het maximale gewicht boven de 3500 Kilo uitkomen. Er is ook nog een tussenstap mogelijk. Zo kan je het rijbewijs B+ halen waarmee jij een auto plus aanhanger tot 4250 kilo mag rijden.

C rijbewijzen

Als je met een nog grotere en zwaardere auto of bus wil rijden, zal je een C rijbewijs moeten aanvragen. Hiervoor moet je twee delen van een theorie certificaat halen en opnieuw een praktijkexamen moeten afleggen. Je mag dan wel een auto tot een gewicht van 7500 kilo berijden. Voor dit rijbewijs heb je altijd een gezondheidsverklaring nodig.

Leer de regels goed, want de boetes zijn hoog

Het is erg belangrijk dat je de regels van jouw rijbewijs goed kent. Als jij aangehouden wordt met te veel mensen in de auto of met een te zware auto, dan zal jij een hoge boete moeten betalen. Belangrijker is het natuurlijk dat hier een reden voor is. Met een grotere en zwaardere auto is het moeilijker om te rijden. Als jij niet goed weet hoe dit moet, dan kan jij snel een ongeluk veroorzaken en jezelf en anderen daarmee in gevaar brengen. Wees daarom goed op de hoogte wat jij wel en wat jij niet mag met jouw rijbewijs B.

MEER WETEN?

ALLES OVER WESSELDIJK

NEEM CONTACT OP
Rijbewijs
“Super leuke mensen. Snel en voor een goede prijs mijn rijopleiding gevolgd. Zeker aan te raden!”
Freek
“Wesseldijk is een top rijschool. In ben in één keer geslaagd voor mijn C rijbewijs.”
Geert