Om met de deur in huis te vallen; er bestaat niet maar één soort vrachtwagen rijbewijs. Zo heb je rijbewijs C, rijbewijs C1E, C1 en CE. Wil je als beroepschauffeur aan de slag, dan moet je rijbewijs C (liefst ook met CE) en code 95 halen. De moderne rijscholen kunnen, zoals Verkeersschool Wesseldijk, tegenwoordig het pakket C met CE en code 95 aanbieden. Deze optie zal meer en meer gevraagd worden nu er heel erg veel vacatures in de transportwereld lijken te ontstaan. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat als je zowel C, CE en code 95 in je bezit hebt, dit bijna een garantie is op een leuke baan in de transportsector.
Iedereen in Nederland is ongeacht over welk product het gaat altijd eerst geïnteresseerd in de prijs. Pas daarna beslissen ze of ze het een mooi en of goed product vinden. Wat betreft de prijs van een vrachtwagen rijbewijs zou minder kritisch gekeken moeten worden, zeker in de wetenschap dat een leuke baan dan echt binnen handbereik ligt. De investering in het vrachtwagen rijbewijs is dan snel terugverdiend. Bovendien wordt de prijs net als voor Rijbewijs B geldt voor het grootste deel bepaald door het aantal lessen dat je nodig hebt. Dit kan per persoon verschillen, en heel behoorlijk ook.
De aanvraag voor het praktijkexamen kost inclusief voertuig rond de 400 euro
Waar je wel vanuit kunt gaan is dat een praktijkles je gemiddeld per uur ongeveer 75 euro kosten. De aanvraag voor het praktijkexamen inclusief voertuig ligt vaak rond de 395 euro. Kies je voor Code 95 dan kun je zelf een pakket samenstellen wat betreft het hoofdonderwerp. Je kunt er van uitgaan dat als je 35 uur inkoopt, je rond de 900 euro kwijt bent. Daarnaast dien je nog een aantal theoriecursussen te halen.
Afhankelijk van welk C-rijbewijs je wilt gaan halen volg je een aantal theoriecursussen. Het kan dan gaan om RV1, V2C, V3C en RZC. Stuit je tussen al deze afkortingen op VPTC dan wordt een praktijktraining en toets bedoeld die zaken als laden en lossen en het vastzetten van de lading behandeld. Deze cursus is verplicht als je Code 95 wilt halen. Voor Code 95 heb je ook V3C nodig. Dit betreft casestudies die bestaan uit drie keer vijftien vragen. VZC, ook voor als je Code 95 wilt halen, gaat in op de veiligheids- en milieuaspecten en ook de rij- en rusttijden. Van de vijftig vragen die je voorgeschoteld krijgt moet je er veertig goed hebben.
Bij de meeste theoriecursussen geldt dat ze twee jaar geldig zijn. Gemiddeld genomen kost het afleggen van een theorie-examen tussen de 350 en 400 euro. Voor dat geld wil je natuurlijk wel in een keer slagen. Dat kan vaak door klassikaal lessen te volgen, e-learning is echter ook een optie. Het ligt eraan hoe veel discipline je op kunt brengen om zelf aan de slag te gaan.
De prijs voor het halen van een vrachtwagen rijbewijs is dus voor iedereen verschillend. In eerste instantie ligt het aan welk C-rijbewijs je precies wilt gaan halen. Wil je alleen privé gebruik maken van een vrachtwagen, dan volstaat heel simpel rijbewijs C. Wil je als beroepschauffeur aan de slag, dan moet je rijbewijs C + code 95 halen. Voor de kleinere vrachtwagen en de camper volstaat rijbewijs C1 en rijbewijs CE betekent dat je achter de vrachtwagen met een aanhanger tot 750 kilogram mag rijden. Vervolgens ligt het aan het aantal lessen dat je gezien je vaardigheden moet volgen wat de prijs voor een vrachtwagen rijbewijs precies is. Wil je een carrière switch of sta je nog aan de vooravond van je werkzame leven en wil je beroepsmatig aan de slag in de vervoerswereld? Dan is de combinatie C, CE en Code 95 de beste. De betere rijscholen kunnen je een dergelijk pakket aanbieden en kunnen eventueel voor een financiering zorgen. Vraag er gewoon naar. Dan weet je precies hoe het zit.
Als je een rijbewijs in de C-categorie wilt gaan halen, dan dien je uiteraard in het bezit te zijn van rijbewijs B. In principe dien je 21 jaar oud te zijn en voor je examen gaat doen dien je eerst medisch gekeurd te worden. Een bedrijfsarts of een bevoegde Arbo arts kan je medisch keuren. Ben je gezond, dan wordt de verklaring van geschiktheid naar het RDW gestuurd. Een dergelijke verklaring geldt overigens vaak voor de periode van een jaar. Voor rijbewijs C is de theoriecursus RV1 noodzakelijk, net als RZC. En uiteraard dien je daarna het praktijk examen goed af te leggen.
Het gewilde rijbewijs C met Code 95 vraagt om het halen van RV1, V2C en V3C. Bovendien dient er een toets op besloten terrein afgelegd te worden of een toets op een simulator. Dan wacht nog het examen. Wil je een carrière opbouwen met de vrachtwagen, zorg dan dat je ergens CE er tussendoor fietst. Ook wat dat betreft kan de echt goede rijschool je maatwerk bieden en een maatwerk pakket aanbieden. Soms kan er zelfs een baangarantie bij gegeven worden en is de opleiding te financieren.
Zeker voor mensen die graag weer aan het werk willen of voor jeugdigen die een baan zoeken is de transportwereld een optie. De kans dat je er een baan vindt is veel groter dan in andere sectoren. Laat je eens informeren over de mogelijkheden en kijk wat de rijschool vervolgens kan bieden. Er kan altijd, als je met een goede rijschool in zee gaat tenminste, een pakket op maat worden samengesteld. Voor je het weet zit jij vervolgens in je vrachtwagen en ga je de Europese wegen op.
Al met al kun je niet zomaar een bedrag noemen waarvoor jij het vrachtwagen rijbewijs haalt. Het aantal lessen speelt een voorname rol in de totstandkoming van de prijs. Bovendien ligt het er aan of je alleen C, CE, C1 of C met Code 95 wilt halen.