Wat is de gezondheidsverklaring?

Wanneer je examen wilt doen voor een rijopleiding, dan wil de overheid graag van tevoren eerst kunnen uitsluiten dat jij fysiek en mentaal geen gevaar voor andere weggebruikers vormt. Daarvoor is de zogenaamde Gezondheidsverklaring (ook bekend als Eigen Verklaring) in het leven geroepen. Wanneer de gezondheidsverklaring positief wordt beoordeeld door het CBR, krijg je de officiële Verklaring van Geschiktheid. Met deze verklaring kun je deelnemen aan het praktijkexamen.

RijbewijsGezondheidsverklaringMedische keuring
Scooter/bromfiets AMn.v.t.
Motor A
Auto B
Auto aanhanger E achter B
Tractor T
Vrachtwagen C / C1
Vrachtwagen aanhanger E achter C
Bus D / D1
Bus aanhanger E achter D

 

Hoe verkrijg je de Verklaring van Geschiktheid?

De manier waarop je in bezit kunt komen van de Verklaring van Geschiktheid is afhankelijk van het type rijbewijs dat je gaat halen. De kleine rijbewijzen, zoals motor, auto en aanhanger achter auto, vereisen alleen een ingevulde en positief beoordeelde gezondheidsverklaring. Voor de grote rijbewijzen en transportrijbewijzen moet je ook een medische keuring bij een bedrijfsarts ondergaan.

Wie moeten er nog meer een verklaring aanvragen?

Ben je ouder dan 75 jaar en verloopt je rijbewijs? Dan moet je zowel een Gezondheidsverklaring invullen als een medische keuring ondergaan. Ook wanneer je een medische beperking hebt of in andere gevallen moet je de verklaring van Geschiktheid (opnieuw) zien te verkrijgen:

SituatieGezondheidsverklaringMedische keuring
Rijbewijs verlopen op of na 75ste verjaardag
Rijbewijs heeft een beperkte geldigheid vanwege een medische situatie
Twijfel aan uw eigen rijgeschiktheid
Rijbewijs na invordering opnieuw aanvragen

 

Hoe ga je te werk?

De eigen verklaring kun je eenvoudig aanvragen via Mijn CBR. Daar zijn kosten aan verbonden. Je kunt de verklaring digitaal invullen. Het is ook nog steeds mogelijk om een papieren gezondheidsverklaring naar het CBR op te sturen. Binnen vier weken hoor je of je wel of niet rijgeschikt bent verklaard, of dat het CBR aanvullend onderzoek nodig acht.